niedziela, 21 października 2012

placek z jabłkami

placek z jabłkami



W kuchni kieruję się fantazją, nie uznaję żadnych zasad
nie dociera do mnie, że coś do czegoś nie pasuje, bo tak powiedział zawodowy kucharz...
póki sama tego nie stwierdzę 
przepisy mają być proste i  ma mi smakować to co ugotuję lub upiekę  ;)
i nie mogą zawierać produktów pochodzenia zwierzęcego

Uważam też, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i upodobania
własne odczucia smakowe
dlatego przepisy powinny jedynie sugerować
jak powinno być danie przyrządzone, ale nie narzucać
powinno pozostawiać jakąś wolną przestrzeń ...


składniki na to ciasto to standard
nic nowego w temacie ciasta i jabłka
*
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
( dzięki mące ziemniaczanej ciasto jest bardziej puszyste )
kostka margaryny roślinnej
0,5 szklanki cukru trzcinowego
( nie lubię słodkich ciast, 
ale jak ktoś lubi może dodać jedną szklankę )
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej

1,5 kg kwaśnych jabłek
cynamon

WYKONANIE

Mieszamy wszystkie składniki sypkie

mąka najlepiej przesiana
+ proszek do pieczenia  +soda + cukier

następnie dodajemy margarynę 
wyrabiamy ciasto
3\4 ciasta do lodówki
1\4 ciasta do zamrażarki
na około 30 minut
w tym czasie zajmujemy się jabłkami
obieramy, kroimy w kostkę, słupki, 
możemy zetrzeć 

Ciastem z lodówki wykładamy blachę
" wysypujemy " jabłka
ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o dużych otworach
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 do 50 minut
 w temperaturze 180 do 200 stopni C

SMACZNEGO :)






4 komentarze:

  1. W Rozembarku tej jesieni placek z jabłkami też rządzi, ale taki z tradycyjnego babcinego przepisu na ciasto, a do jabłek dodajemy trochę orzechów i rodzynek... z chęcią spróbujemy Twojej wersji bezjajecznej, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące zdjęcia. Aż się chce gotować. Choć w moim przypadku fotografowanie bezpieczniejsze :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń